Idag är ”National Opt-Out Day” i USA. Flygresenärer uppmanas att vägra använda de nya röntgenmaskinerna som skannar hela kroppen och ser genom kläder.

Ett växande antal amerikanska flygpassagerare retar sig på de nya reglerna för flygplatsernas säkerhetskontroller.

Många flygplatser har infört utrustning för helkroppsskanning, med maskiner som ser genom kläderna för att upptäcka eventuella vapen eller sprängämnen fasttejpade på kroppen. Men en ovilja att visa sig naken och rädsla för vad som händer med bilderna – trots försäkringar om att bilderna raderas direkt – får många att protestera.

Irritationen har ökat ännu mer sedan TSA, USA:s motsvarighet till Luftfartsverket, beslutat att den som vägrar helkroppsskanning ska utsättas för en ny typ av grundligare kroppsvisitering, där säkerhetsvakten bland annat har rätt att känna med fingrarna i skrevet på passageraren.

Därför har flygpassagerare idag,
på en av årets största resdagar i USA, uppmanats att protestera mot nakenskannern genom att vägra att använda den. Tanken är att det ska orsaka förseningar och kaos på flygplatserna inför Thanksgivinghelgen och tvinga myndigheterna att tänka om.

Bakom uppmaningen står bland annat OptOutDay.com, en proteströrelse startad av den missnöjde flygpassageraren Brian Sodegran, skriver Wired.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer