[slideshow]


New Yorks gula taxibilar är mer än bara fordon. De är symboler för staden, kända världen över. Nu ska bilarna bytas och tre modeller tävlar mot varandra.

New Yorks borgmästare Bloomberg har arrangerat en tävling där biltillverkare får presentera sina förslag till vilken bilmodell som ska bli New Yorks nästa taxi.

Om fyra år ska de nya bilarna börja rulla på stadens gator och New York Times kallar det för ”den kanske största förändringen i stadens estetik sedan taxibilarna målades gula på 1970-talet”.

Tävlingen är nu inne på sista rundan, tre bilmodeller återstår. Ford, Nissan och turkiska Karsan är fortfarande med i leken. Kontraktet som gäller cirka 13 000 bilar är värt runt en miljard dollar och naturligtvis mycket eftertraktat.

Okända Karsan, som bland annat tillverkar
bilar åt Fiat och Hyundai, har lämnat ett förslag på en mini-van med passagerarsäten vända mot varandra för att de åkande lättare ska kunna samtala. Deras taxibil kan också utrustas med trådlöst internet.

Oavsett vilken modell som vinner och vilken tillverkare som får kontraktet står en sak fast: taxibilarna i New York fortsätter att vara gula.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer