Smartphone_camera_590px

Jag har en mapp i min resväska. Har haft den så länge att hörnen är avskavda.

I mappen finns alltid två dokument: en kopia av fotosidan i mitt pass och en utskrift från mitt försäkringsbolag med försäkringsnumret och bolagets kontaktuppgifter om jag skulle bli skadad, sjuk eller utsatt för brott utomlands.

Klokt tänkt? Jo. Men inte direkt 2000-tal.

Idag när jag kollade igenom de nya apparna från UD och Securitas fick jag tips på hur man naturligtvis egentligen ska göra: fotografera resedokumenten med telefonen. Då finns alla viktiga uppgifter i fickan om olyckan är framme – inte i en mapp i en resväska på ett hotellrum.

Så. Nu har jag fotograferat pass och försäkringsdokument och lagrat i telefonen inför semestern. Gör det du också.

En annan trygghet med mobiltelefonen är ICE, In Case of Emergency, den internationella överenskommelsen om akutnummer till anhöriga.

Du lägger in en kontakt i telefonens adressbok som börjar med ”ICE” följt av vilken relation du har till personen. Det kan vara wife, mother, father, sister eller egentligen vad som helst som förklarar hur personen känner dig.

Om du råkar ut för en olycka och inte kan prata, du kanske är medvetslös efter en bilolycka utomlands, använder räddningspersonalen ICE-numret för att meddela dina anhöriga.

Enkelt och smart. Läs mer om ICE hos SOS Alarm.

Kommentarer

kommentarer