Grekisk-mat_kontosouvli_Rhodos_GI_590px

”I Kalavarda finns ingenting att se, men deras grillade kött är fantastiskt.”

Så löd rådet från Dimitris. Jag tänkte inte mycket mer på det när jag under dagen, i fredags, körde runt med hyrbilen på Rhodos. Inte förrän kartan visade att Kalavarda var blott en mil bort och magen lät meddela att en matpaus vore lämplig.

Dimitris hade rätt. Det finns verkligen ingenting att se i Kalavarda. Byn på Rhodos västkust är så liten att du riskerar att missa den om du gäspar, men den enkla grillrestaurangen vid vägen visade sig bjuda på veckans godaste lunch.

Jag beställde kontosouvli. En rätt som för ögat ser ganska oaptitlig ut (bilden), men som får smaklökarna att dansa. Grillade fläskbitar marinerade i vitlök och rosmarin, med rikliga mängder citron pressade över. Och det var precis hur gott som helst. Rätten är nordgrekisk, fick jag veta. Vilken förklarar varför jag aldrig förut fått den serverad i övärlden, trots att jag varit på närmare 20 grekiska öar.

Att hitta god grekisk mat på Rhodos är inte helt lätt. 40 år av turism har effektivt utplånat traditionella smaker och ersatt med en oändlig rad av restauranger som serverar pepparstek, pizza och gyros.

Inte ens de tavernor i Rhodos gamla stad som kallar sig traditionella lyckas svänga ihop en tirokafteri (stark oströra) eller en bifteki (grillad färsbiff) som smakar som de ska. Tyvärr. Om du måste äta i gamla stan – och vill äta grekiskt – är Island Lipsi kanske det bästa alternativet, eller åtminstone minst dåliga. Tavernorna vid torgen bör du gå omvägar runt. Långa omvägar, så att du slipper inkastarna.

Undantagen finns, i den nya delen av Rhodos stad. Ett exempel är lilla tavernan Indigo som enligt flera källor ska vara riktigt bra. Den ligger på innergården i New Market mitt emot Mandrakihamnen. Tyvärr var Indigo stängd i söndags när jag skulle testa, men istället hittade jag lilla ouzerian Agora bara några tiotals meter bort.

Agora är ett sånt ställe som direkt passar råden för hur du hittar god grekisk mat på en turistö. Kriterierna är tre. Dels de uppenbara: inga inkastare, inga matfotografier. Men framförallt – att lokalen är fylld av greker, inte turister. Så var det på Agora, stora sällskap av högljudda greker som åt, skrattade och drack ouzo.

Och maten, i små mezeportioner, smakade helt fantastiskt. Husvinet var fylligt och gott. Faktiskt en av de främsta måltider jag haft i Grekland.

Så, där har du tre tips inför resan till Rhodos om du vill undvika pepparstek och gyros: Grill House vid vägen i Kalavarda (går inte att missa) och Indigo och Agora i New Market i Rhodos stad.

Smaklig!

Kommentarer

kommentarer