Hotels.com

Agoda, Booking, Expedia eller Hotels? Eller kanske Ticket, Resfeber, MrJet eller Travelstart? Vilken sajt ska du välja när du bokar hotell? Jag har gjort mitt val.

Hotellsajterna krigar om dina bokningar. En hård batalj som pågår i Googles sökresultat, på Facebook, i reklam i tv och tidningar, i nyhetsbrev – och på sajter och bloggar som den här. Jag ska återkomma till det sistnämnda.

Först ska jag förklara varför jag nästan alltid bokar med Hotels.com, och varför jag tycker att du ska göra detsamma.

Hotels.com är den enda av hotellsajterna som har ett bonusprogram. Det kallas WelcomeRewards och innebär att du får en gratis hotellnatt när du bokat tio nätter med Hotels.com.

Reser du en del, blir det snabbt några gratisnätter att använda på en weekendresa.

Kruxet, för det finns ett sådant, är att Hotels.com inte rakt av växlar in tio hotellnätter mot en gratisnatt. Istället tas ett genomsnitt av det pris du betalat för de tio nätterna. Exempel: Har du bott fem nätter för 2000 kronor och fem nätter för 1000 kronor, får din gratisnatt kosta maximalt 1500 kronor.

Om du reser till destinationer där hotellen är dyra, som New York, London, eller Tokyo räcker snittpriset alltid till ett rum på ett riktigt bra hotell, även om du plockar ut bonusnatten på en weekendresa i Europa.

Har du däremot bott tio nätter i ett billigt land, på ett hotell i Sydostasien kanske, då räcker inte snittpriset långt om du vill använda bonusnatten i en dyrare stad.

Så långt kruxet. Men faktum kvarstår: Hotels.com är den enda hotellsajt som har ett bonusprogram. Och tack vare de senaste två årens resor har jag fem gratisnätter att ta ut. Bara så där. För det fina är att Hotels.com inte är dyrare än någon annan bokningssajt.

Hotels.com WelcomeRewards

Jag brukar jämföra med de andra stora aktörerna och priserna är nästan alltid identiska mellan Booking.com, Expedia och Hotels.com. Det kan skilja kronor eller möjligen tjugor, men sällan mer. Expedia och Hotels ägs för övrigt av samma företag och har samma bokningsmotor i grunden, så bokar du med Expedia köper du exakt samma tjänst till samma pris – utan att få några bonusnätter. Låter som en riktigt dålig affär, eller hur?

Några undantag från Hotels.com gör jag ibland. Agoda har ofta betydligt lägre hotellpriser än Hotels.com på hotell i Asien (som är Agodas hemmmamarknad) och ibland slår kanske ett hotell till med en bra kampanj eller paketpris på sin hemsida.

Då händer det att jag skippar Hotels.com och bonusnätterna, men inte annars.

Jag kommer inte att byta Hotels.com mot en annan bokningssajt innan någon av konkurrenterna följer i spåren och tar fram ett riktigt bra bonusprogram. Så enkelt är det.

WelcomeRewards hittar du på den här sidan hos Hotels.com. Bara att bli medlem och börja samla nätter. Gratisresor är faktiskt bland det bästa som finns.

Och just ja. Jag lovade ju att anknyta till det där med att bokningssajterna kämpar om våra hotellköp även på sajter som den här.

Om du inte själv är i webbsvängen känner du förmodligen inte till att de flesta stora hotell- och resebokningssajterna har samarbetsprogram med bloggar och webbsidor som skriver om resor.

Upplägget för sådana så kallade affiliateprogram är ofta enkelt: sajten i fråga får en procentandel av hotellbokningens värde.

Så om du går från BortaBra.se till Hotels.com, till exempel via den här länken och gör en bokning, då får jag en liten summa från Hotels.com som tack för att jag förmedlade affären.

Innebär det att det här inlägget är köpt?

Nej, inte alls. För även Booking.com, Expedia och nästan alla bokningssajter jag räknar upp i ingressen har liknande erbjudanden till mig som bloggare.

Jag har helt enkelt valt den samarbetspartner jag själv använder när jag bokar hotell. Det gör att jag kan skriva ett inlägg som det här med gott samvete.

Och jag lovar att skriva ett nytt inlägg den dag jag börjar använda en annan aktör för mina hotellbokningar.

Kommentarer

kommentarer