Billig flygbiljett (Foto: Flickr/hops_76)

Jag vet inte hur många artiklar på temat ”Så blir din flygbiljett billigast” jag läst de senaste åren. Men Momondo sammanfattar det hela rätt bra ändå.

Resan blir billigast om du bokar klockan 11.58 en onsdag. Om det är skottår, fullmåne och ramadan. Skulle solen skina blir det ännu billigare. Om det är sommar. Snöar det blir det dyrare. Om det är vinter.

Ungefär så. Om jag hade fått en tiokrona för alla pressmeddelanden och artiklar jag läst om när resan bokas billigast, skulle jag inte sitta här och blogga. Jag skulle resa jorden runt i första klass och dricka skumpa.

Men. Det finns korn av sanning även i de grumligaste sagor, och jag tror faktiskt att danska flygsökmotorn Momondo kan vara något på spåren. Dels för att deras resultat stämmer med andra seriösa försök att hitta de billigaste bokningsdagarna, men också för att det känns rimligt. Min magkänsla som veteranspårhund av billiga flygbiljetter, säger mig att de mycket väl kan ha rätt.

Momondo har analyserat de 38 mest populära flygrutterna i Sverige. Inrikes, utrikes, korta och långa. Svaret blev att flygbiljetter med utresa på tisdagar, generellt sett, kostar minst. 55 procent av resorna blev billigast om man reser en tisdag.

Det känner många säkert igen sedan tidigare. Tisdag har länge ansetts som den billigaste utresedagen, med onsdag som näst billigast. Måndag, lördag och fredag brukar vara dyrast.

Så idag kommer ett nytt pressmeddelande från Köpenhamn.

Momondo har kollat hur långt i förväg resan ska bokas för att en flygbiljett ska bli så billig som möjligt. Och det är riktigt intressant. Det finns ibland en uppfattning om att priset blir lägre ju tidigare man bokar, och folk drar glatt iväg både bokning och pengar ett halvt eller ett helt år innan sin resa. Jag brukar protestera mot det, mest på grund av magkänslan igen – inte för att jag haft någon statistik på att det är fel.

Momondo har kollat alla sökningar som gjorts hittills i år, på de fler än 1800 flyglinjer som finns i deras sökmotor, och hittat det gyllene snittet för bokning: 50 dagar innan avresa.

Även där är det så klart en generalisering. Alla resor är inte billigare om de bokas 50 dagar i förväg, men i 56 procent av fallen stämmer det.

Så. Flyg på tisdagar och boka resan 50 dagar i förväg, då har du störst chans till en billig flygbiljett.

Men. Här finns precis hur många rejäla brasklappar som helst att kasta in. Flyger du gammelflyg, lågprisflyg eller charter? När ska du resa, i hög- eller lågsäsong? Hur är konkurrensen på just den sträcka du ska resa? Risk finns att biljetten blir dyr om du väntar till 50 dagar innan avresa på, säg, Stockholm-Chicago som bara trafikeras av ett enda flygbolag, men knappast på Stockholm-London som har nästan hur många konkurrerande flygbolag som helst.

Och hur är det med kampanjerna? Flygbolagen har reapriser vid återkommande tillfällen varje år.

Vänta in en kampanj, om du kan. Då spelar det ingen roll vilken dag du reser, när du bokar eller ens om det skulle vara fullmåne. Jag lovar.

(Foto: Flickr/hops_76)

Kommentarer

kommentarer