Med telefonen som resetrygghet

Smartphone_camera_590px

Jag har en mapp i min resväska. Har haft den så länge att hörnen är avskavda.

I mappen finns alltid två dokument: en kopia av fotosidan i mitt pass och en utskrift från mitt försäkringsbolag med försäkringsnumret och bolagets kontaktuppgifter om jag skulle bli skadad, sjuk eller utsatt för brott utomlands.

Klokt tänkt? Jo. Men inte direkt 2000-tal.

Idag när jag kollade igenom de nya apparna från UD och Securitas fick jag tips på hur man naturligtvis egentligen ska göra: fotografera resedokumenten med telefonen. Då finns alla viktiga uppgifter i fickan om olyckan är framme – inte i en mapp i en resväska på ett hotellrum.

Så. Nu har jag fotograferat pass och försäkringsdokument och lagrat i telefonen inför semestern. Gör det du också.

En annan trygghet med mobiltelefonen är ICE, In Case of Emergency, den internationella överenskommelsen om akutnummer till anhöriga.

Du lägger in en kontakt i telefonens adressbok som börjar med ”ICE” följt av vilken relation du har till personen. Det kan vara wife, mother, father, sister eller egentligen vad som helst som förklarar hur personen känner dig.

Om du råkar ut för en olycka och inte kan prata, du kanske är medvetslös efter en bilolycka utomlands, använder räddningspersonalen ICE-numret för att meddela dina anhöriga.

Enkelt och smart. Läs mer om ICE hos SOS Alarm.

3 reaktioner på ”Med telefonen som resetrygghet”

  1. Absolut, en bra idé. Men glöm inte att lagra bilden på passet på Picasa (eller valfri online bildtjänst) eller maila bilden till dig själv i det fall du även tappar mobilen.

  2. Göran Ingman

    Bra tips, Gabriel! Nu har jag mejlat bilderna till mig själv – inget kan gå fel 🙂

  3. Kjell Tore Hansen

    Sikkert klokt, men ikke glem mappen på rommet. Den finnes hurtigere enn om du får et slag i hodet og mister hukommelsen.

    Dessuten, ICE er IKKE en internasjonal ’overenskomst’ om lagring av pårørendeinformasjon — din jobb fordrer vel en viss standard på telefonen, eller forfengeligheten fordrer en Iphone, og disse er som regel låst (ikke at jeg overhodet kan tenke meg at ambulansepersonell bruker tid på å ringe rundt og fortelle pårørende at han og han er funnet, han er kanskje stygt skadet, etc.).

    Et bedre tips er rett og slett en håpløst utdatert papirlapp, med telefonnr. om annen info om pårørende, samt informasjon om egen helse, som for eksempel kroniske sykdommer og medisin.

    Se der! Det er reisetrygghet. God reise i sommer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen