Wikivoyage Bangkok

Wikipediafamiljen har fått en ny medlem. För en vecka sedan lanserades Wikivoyage, en ny och smartare variant av gamla Wikitravel. En resesajt som bland annat låter dig skapa din egen guidebok.

Jag har använt Wikitravel ganska flitigt i mitt resande. Speciellt på de stora destinationerna har artiklarna varit fullmatade med nyttiga tips och ofta hyggligt välformulerade.

Nu ser Wikitravel ut att gå mot sin undergång. Merparten av de redaktörer som jobbade ideellt med sajten har valt att gå till nya Wikivoyage istället, efter en lång period av missnöje.

Wikitravel hade ingenting med uppslagsverket Wikipedia att göra, vilket jag faktiskt alltid har trott, utan är ett privatägt initiativ som sålt annonser på sina sidor – något som går stick i stäv med tanken med Wikipedia.

Missnöjet med den tilltagande kommersialiseringen kombinerat med att det tekniska underhållet sköttes dåligt har fått de missnöjda redaktörerna att vända sig till Wikipedia och föreslå ett samarbete.

Resultatet blev Wikivoyage som stöds av Wikimedia Foundation, stiftelsen bakom Wikipedia. Sajten lanserades 15 januari.

Merparten av materialet kommer från gamla Wikitravel så Wikivoyage har redan från start ett ganska bastant utbud. Sajten finns på nio olika språk och svenska är ett av dom, men den svenska språkversionen är än så länge ganska tunn. Ta den engelska istället.

Du som är van att använda Wikitravel kommer att känna igen dig, men en smart funktion är ny: möjligheten att skapa skräddarsydda guideböcker utifrån materialet.

Wikivoyage guidebok

Jag drog precis in sidorna om Bangkok, Hua Hin (där jag är just nu) och Cha-Am och skapade en guidebok i pdf-form som jag sedan sparade i Evernote. Vips så har jag boken på både datorn och i telefonen.

För den som så önskar finns ännu mer avancerade filformat, till exempel EPUB som förlagen använder till att göra e-böcker. Sedan är det bara att ladda in guideboken i en e-boksläsare eller i en app i din telefon eller läsplatta.

Helt utan kostnad.

Om inte guideboksförlagen känt sig hotade av nätet hittills, lär de göra det nu. För min del kan materialet på Wikivoyage mycket väl bli den enda guidebok jag behöver framöver, givetvis kombinerat med Tripadvisor för mer specifik användarbaserad kunskap om hotell.

Kommentarer

kommentarer