USA:s vicepresident Joe Biden (Foto: Whitehouse/David Lienemann)

Barack Obama vill att USA ska bli ledande på tågtrafik. Enligt presidenten är planen att spendera 53 miljarder dollar under de kommande 25 åren.

President Obama och vicepresident Joe Biden (bilden) la fram förslaget om en satsning i storleken 325 miljarder kronor lagom till den kommande budgetpropositionen. Bidens fru och dotter gick för ett antal år sedan bort i en bilolycka, sedan dess har han pendlat med tåg en och en halv timme till och från jobbet som senator i USA:s kongress. Resandet har gjort vicepresidenten till en förespråkare för modernisering av USA:s tågnät.

I förslaget ingår att järnvägen ska nå minst 80 procent av USA:s befolkning inom 25 år. Merparten av tågen ska vara höghastighetståg med en hastighet över 400 kilometer i timmen.

Redan i den kommande årsbudgeten finns åtta miljarder dollar öronmärkta för förbättringar i tågtrafiken.

Vicepresident Biden kommenterar planen:

– Det finns områden där ett land inte har råd att offra något – ett av dem är infrastruktur. Som en van Amtrakresenär förstår jag vikten av att investera i ett modernt tågnät som kommer binda samman städer, minska utsläppen och öka kvaliteten i resandet.

REDAKTIONEN

redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer