Fezförsäljning i Antalya (Foto: BortaBra.se/Göran Ingman)

Vad tar du med dig hem från resan?

Väggbonader, målade tallrikar med naturmotiv, prydnadsfigurer i porslin?

Njäe, knappast va?

Stena Line har låtit fråga tusen personer (inte nödvändigtvis färjeresenärer) vad de köper med sig hem på semestern.

Resultatet blev så här:

  • Kläder, 40 procent
  • Sprit, 39 procent
  • Vin, 38 procent
  • Godis, 26 procent
  • Öl, 22 procent

Vad hände egentligen med de klassiska turistsouvenirerna? Inte för att jag sörjer blåmålade tallrikar från Santorini eller papyrustavlor från Hurghada, tvärtom. Turistsouvenirens död känns ganska sund, men frågan är ju ändå intressant.

Förmodligen finns flera förklaringar.
Viktigast är att resandet har blivit avexotiserat, om det nu är ett ord. Vi reser så ofta att behovet av ett fysiskt minne från platsen har minskat. Varför ska du ha en askkopp från Gran Canaria i bokhyllan om du reser till Kanarieöarna minst en gång per år?

En annan anledning är svenskarnas inredningsintresse. Du behöver inte vara inredningsdesigner på tv för att se att pråliga souvenirer är svårplacerade i ett stilrent svenskt hem 2010. En tredje förklaring kan vara att vi också är mer intresserade av smaker, av mat och dryck, idag än tidigare. Valet mellan en prydnadsfigur och en flaska gott vin som inte går att få tag på i Sverige, blir ganska lätt.

Men vi köper en del fåniga souvenirer ändå, eller hur? Ibland?

Jag erkänner. Med i väskan från senaste resan till USA följde en Davy Crockett-mössa i dammig fuskpäls tillverkad i Kina (!), inköpt för tio dollar i Catskill Mountains. Redan där och då insåg jag att den förmodligen aldrig skulle komma till användning.

Nu, några veckor senare har den gått till evig vila i förrådet. Tillsammans med en ful egyptisk flaska med färgad sand, inköpt 2005, som aldrig kom i närheten av en svensk bokhylla.

Kommentarer

kommentarer