Higway 1 (Foto: Göran Ingman)

Norwegian släppte flera nya långlinjer igår. Från Stockholm går det norska lågprisbolagets Boeing 787:or snart till både Los Angeles och San Francisco. Highway 1 har aldrig känts så nära.

Jag körde Highway 1 i augusti 2011. Susade fram i en blodröd Chevrolet Camaro mellan berg och hav på en av de vackraste vägsträckor som finns. Takluckan öppen. Brett leende.

Resultatet blev ett reportage som publicerades i ett flertal svenska dagstidningar, bland annat i UNT. Ni kan läsa hela texten där, här är ett utdrag:

Highway 1 är en världskändis bland vägar. Den följer havet genom stora delar av Kalifornien och visar sina resenärer vilken spännvidd och bredd USA har. Vägen ringlar genom skogar, skär genom berg, flirtar med både sandstränder och klippkanter, utmanar Los Angeles trafikvanvett och använder Golden Gate-bron som studsmatta för att lämna San Francisco. Highway 1 väjer inte för att visa både det största och det minsta – oavsett om det är i form av mänsklig bebyggelse eller naturlig prakt. I Los Angeles finns nästan fyra miljoner människor. 25 mil norrut i vilda västern-staden Los Alamos där fickuren tycks ha stannat på 1885 bor 1 800 personer. I skogarna längs vägen finns såväl världens största träd, sequoia, som planetens minsta fågel, kolibrin.

Efter resan bestämde jag att jag skulle tillbaka, någon gång. Jag ska ta det lugnare, ge resan mer tid, och stanna flera dagar i bångstyriga, vilda Big Sur. Hyra en stuga med öppen spis och spana efter blåvalar hela dagarna.

Den längtan fick nytt bränsle igår, med besked.

Från kommande vår flyger Norwegian direkt från Arlanda till både San Francisco och Los Angeles. Och det fina är att ett bolag som tillämpar lågpristänk låter dig boka enkelbiljetter även på interkontinentalresor. Du kan alltså köpa en enkel till San Francisco och en enkel hem från Los Angeles.

Igår låg priset för en sådan biljett på 3672 kronor! Lägg till det en dollar som fortsätter att hovra på låga nivåer.

Drömmen om Highway 1 har nog aldrig varit så billig att förvandla till verklighet.

 

Kommentarer

kommentarer