Tio dollar

USA börjar snart ta ut en avgift av resenärer från länder vars medborgare inte behöver visum. Det innebär att svenskar som reser till USA får betala 14 dollar för att komma in i landet, men det finns ett tillfälligt kryphål.

Avgiften ska användas för att delfinansiera ett statligt bolag som ska marknadsföra USA som turistdestination, hur bakvänt det än må låta, vilket vi tidigare skrivit om.

Nu står det klart att avgiften införs från den 8 september i år och tas ut i samband med att resenären fyller i den numera obligatoriska, elektroniska inreseanmälan ESTA, på nätet.

Eftersom en ESTA-anmälan är giltig i två år kan du redan nu fylla i den, om du tror att du ska resa till USA de kommande 24 månaderna, och på så sätt undvika avgiften.

Din ESTA-anmälan kan när som helst uppdateras – se till att spara dina registeringsuppgifter – med ankomstdatum, adress i USA och annan information som är specifik för varje resa.

Ända sedan ESTA infördes för snart två år sedan har bluffsajter försökt lura USA-resenärer genom att ta betalt för att göra en ESTA-anmälan. Det problemet väntas växa i och med den nya avgiften. Redan har sajter som utger sig för att vara officiella börjat lura resenärer på avgiften på 14 dollar.

Den enda officiella ESTA-sajten finns på esta.cbp.dhs.gov. Alla andra ska undvikas. På AlltomNewYork.se kan du läsa mer om ESTA och inresa till USA.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer