Robot Building Bangkok (Foto: Göran Ingman)

Bankbyggnader. Där har ni en kategori som sällan toppar listan över sevärdheter. Men i Bangkok finns en ni inte får missa: Bank of Asias robotskrapa på Sathorn Road.

Som en tidig dataspelsrobot i jätteformat, står den där. Ögonen blickar maskinslött och muttrarna på 28-våningshusets fasad mäter 3,8 meter i diameter. Robot Building i Bangkok är min nya favoritskrapa.

Huset ritades av Sumet Jumsai, anlitad av Bank of Asia. Uppdraget: en byggnad som skulle visa bankväsendets snabba datorisering. Robot Building stod klar 1986 och är, enligt Wikipedia, en reaktion mot både nyklassicism och postmodern high tech-arkitektur.

Dom tappade mig där. Jag nöjer mig med att tänka att det är befriande att allt i skyskrapornas värld inte behöver handla om att vara högst eller flådigast. Ibland funkar det med att rita och bygga en robot. Ett galet litet experiment som gör mig glad bara jag ser byggnaden – den känslan har skrytbyggen som Burj Khalifa, Empire State Building och Taipei 101 aldrig lyckats framkalla

Och ibland ska man ha tur. Huset är ganska svårt att fotografera (du ser det bäst om du åker skytrain mellan stationerna Chong Nonsi och Surasak) men det visade sig att den italienska restaurangen högst upp i mitt hotell hade perfekta vyer över den lilla roboten.

Robot_Bangkok04_1200px

Kommentarer

kommentarer