Första tanken: ”Gäsp, inte en till sajt som lite lamt försöker tjuvåka på sociala medier”.

Fem minuter senare: ”Fasen också, det här är ju smart!”.

Sprillans nya svenskbaserade Vacation Relation, sajten lanseras idag och företaget finns i Stockholm, är ett socialt verktyg som gör att du kan hitta resekompisar under resan, eller redan i förväg hemifrån.

Du gör det genom att lägga upp en destination och sedan via olika filter, till exempel önskad nationalitet och intressen, hitta blivande kompisar som du kan möta upp på resmålet.

Säg att du vill träffa en dykintresserad spanjor på resan till Perhentian Islands eller en svensk som gillar att gå restaurang i Paris, inga problem. Sajten låter dig enkelt sätta upp nödvändiga sökfilter.

Vacation Relation använder Facebook för inloggning och för kontakt med blivande resekamrater. Du måste alltså ha ett Facebookkonto för att använda sajten.

Kanske får det någon Facebookvägrare att fnysa, men gör inte det. Släpp sargen och bli medlem istället. Att inte finnas på Facebook 2010 är bara okej om du inte äger en dator eller surfbar telefon. Vägrar du av princip är du bara … fånig. Och går miste om massor.

Vacation Relations akilleshäl är inte Facebook, tvärtom känns den kopplingen given, svårigheten blir att få tillräckligt många användare. Så är det alltid.

En tjänst som lever på att att para ihop resenärer med varandra måste snabbt få tillräckligt många medlemmar för att den som loggar in ska hitta andra personer på sitt resmål, på just sina resedatum.

Lyser det tomt i rutan där det borde finnas användarbilder från Facebook, då gör vi inte många nya försök. Om Vacation Rental ska lyckas krävs en stor reklam- och pr-insats för att snabbt bygga en användarbas.

Kanske är dom på gång. Jag skriver ju det här, bara timmar efter lansering.

Kommentarer

kommentarer