Den blå planet akvarium köpenhamn

Norra Europas största akvarium öppnar i Köpenhamn nästa månad. Den Blå Planet blir en snäckformad byggnad med 9000 kvadrat marint liv att titta på och lära av.

Inte mer än rimligt egentligen. Att norra Europas skönaste stad får norra Europas största akvarium. Anledningarna att resa till Köpenhamn tar aldrig slut.

Den Blå Planet öppnar 22 mars i år i vad som beskrivs som en ”mycket spektakulär byggnad” nära havet och flygplatsen Kastrup. Formen är en snäckas och byggnaden som mäter hela 9000 kvadratmeter räknar med 70 000 besökare per år.

Jag lär bli en av dom. Några riktigt minnesvärda reseupplevelser har jag haft på akvarier – på seriösa sådana. Inte på lekvattenland där delfiner hoppar genom ringar, utan på anläggningar som bedriver forskning och lär besökarna hur livet i havet funkar. Fantastiska Vancouver Aquarium är kanske det bästa exemplet.

Om Den Blå Planet når upp till sådana höjder återstår att se, men det låter lovande. I akvariet finns 3 000 marina djurarter – från hajar och japanska jättekrabbor till alldeles vanliga gammelgäddor.

Oavsett om du tar tåget eller flyget till Köpenhamn är det lätt att ta sig till Den Blå Planet. Från Kastrup (där även SJ-tågen från Sverige stannar) tar du metron en enda station till hållplatsen Kastrup Station och promenerar sedan 200 meter.

Här finns webbsidan för Den Blå Planet.

Kommentarer

kommentarer