Sokos Hotel Viru i Tallinn (Foto: Flickr/-marten)

Hotel Viru i Tallinn är med sina 23 våningar en av stadens mest framträdande byggnader. Från översta våningen brukade KGB övervaka både hotellgäster och Tallinnbor. Snart öppnas våningen som ett KGB-museum.

Hotel Viru byggdes på uppdrag av den sovjetiska staten för att försöka fylla statskassan med intäkter från utländska turister. Hotellet, som många svenska resenärer passerar på väg från färjehamnen till gamla stan, invigdes 1972.

Högst upp i byggnaden, på våning 23, huserade den ryska säkerhetspolisen KGB och spanade på befolkningen i Tallinn och avlyssnade och övervakade hotellets gäster.

Trots att Hotel Viru har renoverats i övrigt, har våning 23 stått orörd ända sedan Estland blev självständigt 1991 och KGB-personalen lämnade lokalerna.

Snart öppnas våningen som ett KGB-museum med avlyssningsutrustning, fotografier och utställningar som visar hur hotellgäster och personal stod under ständig övervakning.

– När KGB-rummet på Hotell Viru öppnar får den nyfikne svar på sina frågor om hur det egentligen var och fungerade under Sovjettiden. Det är skrämmande men också väldigt intressant. Hotellet är fyllt med olika berättelser om hotellet i sig, det sovjetiska samhället och utvecklingen i Estland, säger Henrik Göthlin som är turistchef Estlands Turistbyrå.

KGB-museet öppnar den 13 januari nästa år. Hotellets webbplats finns här.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer