Köpenhamns flygplats

Storebror håller ett extra öga på dig nästa gång du flyger från Köpenhamns flygplats. Med hjälp av wifi-nät ska passagerarnas rörelser på flygplatsen övervakas.

Projektet är ett samarbete mellan Köpenhamns flygplats Kastrup och SITA, ett företag som utvecklar teknik inom flygbranschen och som bland annat står bakom Malaysia Airlines Facebookapplikation. Tanken är att med hjälp av passagerare som kopplar upp sig mot flygplatsens trådlösa nätverk kunna se hur människor rör sig inom byggnaden.

Målet med projektet är att kunna effektivisera flygplatsens layout så att passagerare så smidigt som möjligt kan ta sig från check-in till gate. Men projektet kan generera flera direkta fördelar både för företagen och passagerarna som besöker flygplatsen.

Med hjälp av Köpenhamns flygplatsapplikation till både Android och iPhone hoppas SITA kunna sprida användbar information, till exempel att informera passagerare om hur lång tid det kommer att ta till gaten från den nuvarande positionen eller ge relevanta råd om närmaste restaurang eller tax-free shop. Samtidigt får affärer och restauranger möjlighet att nå ut med erbjudanden till kunder som de vet har tid att stanna och är i närheten.

Projektet använder en ny teknik där flera wifi-stationer sammanlänkas för att kunna visa positionen på den som är uppkopplad mot nätverket. Tekniken kan endast visa var den uppkopplade befinner sig och ska på så vis inte hota den enskilda individens integritet.

ALEXANDER DANGLER
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer