Colorado City i  Arizona (Foto: Flickr/mandj98)

Polygamy Experience måste vara sightseeingturen för turisten som sett allt. Bussresan går till en amerikansk stad där månggifte praktiseras.

Nyfiken på hur ett samhälle fungerar där männen har flera fruar? Bussresan ”Polygamy Experience” kanske ger några svar.

Turen går till Colorado City i Arizona, några timmar från Las Vegas och högborg för den extrema kristna rörelsen Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (FLDS), utbrytare från mormonkyrkan.

I Colorado City praktiseras månggifte, trots att det är förbjudet enligt lag. Lösningen blir att männen tar en laglig hustru och ett antal ”andliga” fruar som godkänns av FLDS-kyrkan, men inte av staten.

”Tonårspojkar galopperar undan besökarna på sina hästar. Kvinnor i gammaldags flätade frisyrer och nybyggarklänningar skyndar bort med barnen ur deras åsyn”, skriver Reuters i ett reportage om bussresan.

Polygamy Expericence startades av Richard Holm som själv haft tre fruar, men som numera lämnat FLDS och, får man anta, minst två av de tre kvinnorna.

Bussresan tar fyra timmar, kostar 70 dollar, och har haft deltagare inte bara från USA, utan också turister från Sverige, Norge, Holland och Tyskland.

FLDS har uppskattningsvis 10 000 medlemmar i Arizona, Utah, Texas, Colorado, South Dakota och British Columbia.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se
(Foto: Flickr/mandj98)

Kommentarer

kommentarer