American Airlines stjärftena

Nätresebyrån Expedia.com upphör enligt AFP med omedelbar verkan att förmedla biljetter från American Airlines.

Expedia som är bland de största reseagenterna på nätet säger själva att det är American Airlines nya bokningssystem som är ”anti-användare och anti-valmöjligheter”. American Airlines nya bokningssystem som kallas Direct Connect ska enligt dem själva ge resenären direkt uppkoppling till deras eget centrala bokningssystem.

Expedia, som även finns i en svensk version, hävdar dock tvärtemot att systemet förhindrar prisjämförelse och inte är tillräckligt informativt. Från American Airlines sida tar man dock lätt på kritiken.

Derek DeCross, presstalesman för American Airlines, kommenterar till AFP att han inte tror att resenärer endast kommer att använda deras egen webbsida för att boka resor. Han säger sig fortfarande se bokningsagenter som en stor förmedlare av biljetter i framtiden.

Expedias val att ta bort American Airlines verkar dock inte ha påverkat försäljningen nämnvärt utan balanserats av försäljning från andra bokningssajter som fortfarande väljer att erbjuda biljetter med flygbolaget.

För många resenärer är prisjämförelsen som bokningssajter på internet erbjuder ovärderlig. Det har lett till att flera konsumentorganisationer varnat för en fortsatt utveckling mot att fler flygbolag försvinner bort från denna jämförelse.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer