Strand på Saint Martin

Det är fina tider att vara reseintresserad och ha sin inkomst i svenska kronor.

Dollarkursen ligger under sju kronor och en euro kostar för första gången på mycket länge under nio kronor. Tråkigt för exportföretagen. Trevligt för oss som vill resa så ofta som möjligt.

Ett hotellrum för 150 euro kostade för knappt två år sedan 1650 kronor, idag är det 300 kronor billigare – per natt. På en vecka sparar du alltså över 2000 kronor, bara på boendet.

Så vart ska man resa för att dra nytta av den svaga euron? Idiotisk fråga kanske? Spanien, Italien, krisländer som Grekland och Portugal? Jovisst. Men de har ni ju koll på redan.

Jag säger: St Martin i Franska västindien. Eller kanske andra karibiska godbitar som Guadalope, Martinique eller den gamla svenskön St Barthélemy?

Alla fyra använder, på grund av öarnas koppling till Frankrike, euro som betalningsmedel.

Under förra veckans kryssning i Karibien var ett av stoppen den holländska delen av St Martin, Sint Maarten. Upp till den franska halvan av ön hann vi aldrig på det korta besöket, men det jag såg av ön gav verkligen mersmak: grönklädda bergssidor, vita och vackra stränder, och ett hav som inte behövde fotograferas genom ett polariodfilter för att se sådär nästan overkligt vykortsblått ut.

Jag reser gärna tillbaka, snart, och betalar med krisande euro. Till den franska delen. För på den holländska är valutan en annan: antillergulden.

Kommentarer

kommentarer