Salvador Dali-museet i Florida

USA får två nya uppmärksammade museer när det nybyggda Dali-museet i Florida och USA:s första HBT-museum i San Francisco slår upp portarna.

Museet i St Petersburg, Florida har världens största samling av Dalimålningar utanför Spanien. Den omnämns ofta som en av världens bästa konstsamlingar och flyttar nu in i nya lokaler.

I samlingen ingår 2140 verk, varav åtta mästerverk av Dali. Det nya huset som går i Dali-inspirerad stil har beskrivits av AOL Travel som ”en byggnad varje person borde besöka under sin livstid”. Invigningen gästades av bland andra Infanta Cristina, medlem av det spanska kungahuset och hertiginna av Mallorca.

I San Francisco är det GLBT Historical Society som klipper banden till det nya HBT-museet. Här visas utställningar som porträtterar queerhistorien och framförallt HBT-rörelsens framväxt i San Francisco. Som huvudsponsor står det San Francisco-baserade jeansföretaget Levi’s.

Don Romesburg, professor i genderfrågor på Sonoma State University, beskriver för San Francisco Chronicle varför det nya HBT-museet har så stor betydelse:
– Att berätta våra historier tar våra liv och vårt samhälle bort från marginalerna och in i ljuset.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer