Konst i Kappadokien

Natursköna Kappadokien i Turkiet, med sina fantasifulla bergsformationer, har fått en ny sevärdhet. Skapad av människor den här gången.

I tre års tid har 230 invånare i Kappadokien under ledning av den australiensiske skulptören Andrew Rogers skapat tio gigantiska konstverk, bestående av över 10 500 ton sten.

Skulpturerna, som vi antar kommer bäst till sin rätt i en av de populära luftballongturerna över området, föreställer bland annat en dadelpalm, en antik kvarnsten och en häst gjord med ett 6000 år gammalt snideri som förlaga.

Den här typen av konst har sina kritiker. De menar att ingreppet i naturen och landskapet blir allt för stort. Men Andrew Rogers försvarar sig.

– Det är viktigt för mig att stenarna som används kommer från regionen och när lokalbefolkningen, som äger marken, är med i skapandet blir värdet på konstverket högre, säger han.

Utställningen kallas Time and Space och täcker en yta av sju kilometer. Den öppnades officiellt förra helgen i Heykel Park nära staden Göreme, skriver TreeHugger.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer