Urban Safari (montage)

”Länder är elaka, städer är snälla. Länder utstrålar inte sällan aggressivitet, vilket alltid leder till ställningskrig – och i värsta fall krig. Städer vill hellre bedriva handel, och blir vänort och kramar en metropol även i ett motståndarland. Därför känner jag ofta en besvikelse över att det i all debatt, all politik, alla skriverier ofta är så att länder aningslöst överskattas, respekteras, lyssnas på – medan städer ständigt underskattas …”

Så inleder Bobo Karlsson boken ”Urban Safari”, en av de bästa samlingar av reseskildringar av en svensk författare jag läst på väldigt länge. Kanske någonsin.

Bobo Karlsson, känd för alltid välskrivna frilansreportage i tidningar som Res, SvD, DN, Dagens Industri och många fler, har samlat tolv av världens storstäder och skriver om dem på ett sätt som bara han kan. Åtminstone bland svenska skribenter.

Texterna är rappa och raka, fyndiga och faktaklädda, alltid intressanta och spännande, och ger nya insikter och triggar tankar du inte tidigare tänkt på nästan varenda uppslag, även när Karlsson skriver om en stad du – trodde – att du kanske inte var så nyfiken på.

När Bobo Karlsson berättar om dina egna favoriter, i mitt fall New York, Amsterdam och Buenos Aires, blir boken omöjlig att lägga ner.

Urban Safari gavs ut 2009 och kom som pocket i fjol. Om du inte redan läst den – köp! Är du bara det minsta nyfiken på världen utanför Sverige och gillar att upptäcka stora städer, då är det här de mest givande 354 sidor du kan läsa just nu.

Jag har bara en liten invändning, att jag känner mig snuvad på San Francisco.

Enligt bokens pärm ska San Francisco finnas med, men mellan omslagen i pocketutgåvan saknas – märkligt nog – just det kapitlet.

Bobo – om du googlar dig själv och läser det här, snälla mejla mig texten. Jag behöver den.

Kommentarer

kommentarer