Nej, rubriken ljuger. Inte alla och inte än. Men kanske snart.

På resmässan TUR i Göteborg för tre år sedan, trött i fötter och hjärna efter två långa dagar på ett mässgolv stort som en jordglob, hamnade jag framför ett par buttra herrar i en dåligt upplyst monter längst in ett hörn.

Herrarna kom från Albanien och representerade ett reseföretag jag sedan länge glömt namnet på. Deras engelska var inte den bästa, men när butterheten väl släppte gick entusiasmen inför det egna landet inte att ta miste på: vackra stränder, god mat, sol nästan jämnt – och bra snorkling och dykning!

Dykning, stränder och sol? Jag tänkte mest på gamle kommunistledaren Enver Hoxha och på cyklar när jag försökte mana fram det lilla jag visste om Albanien. Någon gång hade jag läst att alla cyklar i Albanien, eller åtminstone i Tirana. Sant eller ej? Ingen aning, men det var min bild av landet.

Albanerna där på mässgolvets skuggsida såg till att jag fick med mig några solblekta broschyrer med dåligt tryck och bilder som såg ut att vara tagna med en mobilkamera, en tidig variant av mobilkamera. Nä, Albanien lockade fortfarande inte.

Sedan dess har saker hänt i det lilla landet. Albanien växer, som nation och som resmål. Så mycket att Lonely Planet har Albanien på sin lista över de mest intressanta länderna att resa till 2011. Och inte var som helst på listan – utan överst. På första plats.

Jag är inte den som blint lyder vad
Lonely Planet säger. Ibland får jag en känsla av att redaktörerna på världens mest kända guideboksförlag ägnar sig åt ett ganska osunt resesnobberi, men i det här fallet tror jag att Lonely Planet är något på spåren.

Bara läget i sig, med kust mot det genomskinliga Adriatiska havet norr om Grekland och söder om Kroatien och Montenegro, ger anledning att resa till Albanien. Tänk efter: hur många anonyma stranddestinationer i Europa finns kvar att upptäcka? Nej, just det.

Antalet soldagar per år är 300 till antalet och landskapet är grönt, vackert och varierat. Köket sägs, enligt vår reseexpert Micke Persson, ha lånat smaker från det turkiska, och risken att som turist drabbas av brott är förhållandevis liten.

Vad säger du? Visst sjutton lockar Albanien?

Kommentarer

kommentarer