Tanzania vacklar om väg genom Serengeti

[ 1 ] 29 juni, 2011 |

Gnuet i Serengeti (Foto: Flickr/VSmithUK)

Planerna på att bygga en ny väg genom nationalparken Serengeti kan komma att skrotas. Tanzania har lovat att ”tänka om” när det gäller projektet.

Den planerade vägen, 53 kilometer asfalt genom ett av Afrikas främsta naturområden, har mött hårt motstånd från såväl naturvänner som reseföretag.

Vägen skulle dela nationalparken Serengeti i två delar och riskera att störa djuren på savannen. Bland annat skulle vägen dras där två miljoner gnuer gör sin storslagna, årliga, vandring.

Vid ett Unescomöte i Paris häromdagen meddelade Tanzanias minister för naturresurser och turism, Ezekiel Maige, att landets ledare ska ”tänka om” vägprojektet.

Beslutet välkomnas av grannen Kenya som delar naturområdet med Tanzania.
– Jag applåderar det modiga beslutet av Tanzanias regering, ett viktigt besked för bevarandet av ekosystemet i Mara-Serengeti, säger Kenyas turismminister Najib Balala i ett uttalande.

Alla vågar inte vara lika hoppfulla, Tanzanias formulering om vägprojektet är luddigt och kan tolkas på olika sätt. National Geographic menar till exempel att det är för tidigt att korka upp champagnen.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Tags: , , ,

Category: Djur och natur, RESENYHETER

Om skribenten ()

Obs! Det här är en nyhet eller ett inlägg från gamla BortaBra.se. Om den saknar bild eller ser konstig ut, beror det på att sajten ändrat utseende och inriktning. BortaBra.se är numera en reseblogg. Gå till förstasidan för att läsa aktuella inlägg!

Kommentarer (1)

Trackback URL | Kommentars-feed

  1. Johan Dahl skriver:

    Äntligen kan vi andas ut. Ett tag såg det helt galet ut med en väg igenom savannernas savann. Dahlsafaris har specialiserat sig på enbart Serengeti och kringliggande nationalparker. Vi är mycket glada att vi kan fortsätta erbjuda detta sista orörda paradis.
    Johan Dahl

Skriv en kommentar