Astrid Lindgren (Foto: Norstedts/Roine Karlsson)

Hon får kanske inget Nobelpris, Astrid Lindgren. Men en flygplats är hon värd.


Kan det finnas ett bättre sätt att hälsa våra gäster välkomna än genom kvinnan som förundrat, trollbundit och glatt miljoner barn – och vuxna – världen över?


En moderat riksdagsman har föreslagit att Arlanda ska byta namn till Alfred Nobel Airport. Bra tänkt med namnbytet – Arlanda betyder ingenting, varken för besökare eller för svenskar. Men varför Alfred Nobel?


Dynamitgubben Nobel har redan fått all uppmärksamhet han förtjänar. Astrid Lindgren är värd mer. Och symbolvärdet i att Sveriges största flygplats döps efter en framgångsrik kvinna skulle vara stort.

 

I andra länder finns gott om exempel på internationella flygplatser som fått sina namn efter betydande personer. John F Kennedy i New York, Charles de Gaulle i Paris och John Lennon Airport i Liverpool, är några.


Flygplatser döpta efter kvinnor är betydligt mer ovanliga. Den enda jag kommer på är Indira Gandhi International i Delhi, även om det kanske går att skaka fram några till.


Namnet Arlanda kom till 1958 efter en namntävling i Året Runt,
en tävling där ingen vinnare utsågs. Tävlingsjuryn valde istället att
modifiera ortnamnsforskaren Lars Hellbergs förslag Arland, som kommer
från Ärlinghundra härad, där flygplatsen är belägen.


Jag vågar gissa att de flesta svenskar inte känner något speciellt
för namnet Arlanda, för utländska besökare betyder det garanterat
ingenting. Flygplatskoden ARN känns däremot hemma på något sätt.


Men det fina med Astrid Lindgren International Airport är att flygplatsen kan behålla sin kod, den passar faktisk perfekt även med det nya namnet.


Sagotantens namn har A som begynnelsebokstav, N som ändelsebokstav och det finns inte bara ett, utan två, R där emellan.


Visst skulle det kännas bra att höra: "Välkomna till Stockholm
Astrid Lindgren International Airport, vänligen förbli sittande tills
kaptenen släckt skylten med …"


Ut med Arlanda, in med Astrid.


Vem ser till att det blir gjort?


Jag vet var vi börjar, med ett upprop på Facebook. Gå med i gruppen Ut med Arlanda, in med Astrid om du tycker att Astrid ska få en flygplats. Blir vi tillräckligt många, tar vi frågan till politikerna.

 

Kommentarer

kommentarer