Taket i Sixtinska kapellet

Utandningsluft, svett och damm från besökande turister hotar de världsberömda målningarna i Sixtinska kapellet i Vatikanen.

Varje år besöker 4,5 miljoner människor Sixtinska kapellet i Vatikanstaten i Rom. Det innebär att mellan 15 000 och 20 000 personer per dag beundrar freskerna och målningarna, där Michelangelos mästerverk i taket och på altarväggen är de främsta lockelserna.

Men populariteten har sitt pris. När Sixtinska kapellet under sommaren rengjordes, upptäcktes begynnande skador på målningarna – orsakade av vad besökarna för med sig in i byggnaden.

– Människor andas och svettas och avger fukt och partiklar som skadar freskerna, säger Vatikanmuseets chef Antonio Paolucci till AFP.

Att minska antalet besökare är dock inte aktuellt. Paolucci anser att det vore fel mot alla de personer som reser så långt för att beundra kapellet.

Istället undersöks vilka tekniska möjligheter som finns att bevara målningarna utan att behöva stänga Sixtinska kapellet för grundliga restaureringar på det sätt som gjordes under 1980- och 90-talen.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer