Bodrum i Turkiet

Resorna till Turkiet blir fler, storstäder allt hetare och Grekland håller ställningarna som svenskarnas favoritland. Så ser trenderna ut sommaren 2011.

Mest bokade resmålen i sommar

1. Antalya, Turkiet (1)
2. Mallorca, Spanien (2)
3. Kreta, Grekland (3)
4. Rhodos, Grekland (5)
5. Cypern (4)
6. New York, USA (7)
7. Barcelona, Spanien (6)
8. Rom, Italien (9)
9. London, Storbritannien (10)
10. Paris, Frankrike (-)

Mest bokade länderna i sommar

1. Grekland (1)
2. Turkiet (2)
3. Spanien (3)
4. USA (5)
5. Italien (6)
6. Cypern (4)
7. Storbritannien (9)
8.Frankrike (8)
9. Kroatien (10)
10. Bulgarien (7)
Källa: Ticket. Fjolårets placering inom parantes.

Sommartrender

Industrisemestern mindre viktig
Allt fler svenskar väljer att sprida ut semestern över hela sommaren i stället för att enbart vara ledig i juli. September har blivit en populär resmånad.

All inclusive växer hos ungdomar
All inclusive har blivit allt mer populärt de senaste åren, inte minst bland barnfamiljer. Nu växer konceptets popularitet även hos ungdomar.

Internet på rummet
Allt fler resenärer frågar efter interuppkoppling, helst trådlöst, på hotellrummet. Ticket förutspår att internetkravet kommer att öka ännu mer de kommande åren, dels för att locka ungdomar med på resan, dels för att föräldrarna ska kunna jobba.

Hälso- och träningsresor
Vi vill träna på semestern, vilket märks genom en ökad efterfrågan på hotell med tydlig inriktning på fysisk träning. Charterarrangörerna  är med på noterna. Apollo har sitt koncept ”träna med eliten” i Playitas på Fuerteventura, och Solresor kör med yoga- och kom-i-form-resor till bland annat Mallorca, Kreta och Fuerteventura.

Kombinationsresor
Fler vill kombinera upplevelser på resan. Stad och bad är ett allt vanligare önskemål.

Sociala medier på resan
Var fjärde svensk delar med sig av sina semesterbilder på Facebook, enligt Ticket. Främsta orsaken är att man vill visa sina bilder för sin familj och sina vänner. Tre procent svarar att det är en statusmarkör att visa upp att man är ute och reser. Två procent anger att de inte tar några bilder under semestern.
Källa: Ticket

Inte helt oväntat ligger Medelhavsresmålen i topp på listan över de mest bokade sommardestinationerna just nu.

Mest populärt är turkiska Antalya med omnejd, därefter kommer Mallorca, Kreta, Rhodos och Cypern. Topplistan är i stort sett identisk med fjolårets (se fakta).

Även när vi tittar på charterarrangörernas sommarnyheter upprepar sig trenden från i fjol.

Det är i Turkiet det satsas mest. Förutom att det blir fler flyg till och fler hotellrum på gamla beprövade resmål, dyker det upp nya orter på sommarens charterkarta.

Bodrum en nyhet

Den destination som flest arrangörer ”upptäckt” i år är Bodrumhalvön på landets västkust.

Här finns flera småskaliga semesterbyar, till exempel Bodrum (bilden) som ligger vid platsen för den antika staden Halikarnossos i sydvästra Turkiet.

Halikarnossos är mest känd för att vara platsen där ett av världens sju underverk, Mausoleet, låg. Hit blir det i sommar direktcharter med både Ving, Fritidsresor och Apollo.

Också Solresor storsatsar på Turkiet, trots att det inte riktigt var meningen från början.

– Tidigare hade vi planerat Tunisien, men vi har beslutat att ställa in det programmet. I stället ökar vi rejält på Turkiet som även i sommar blir vårt största sommarresmål. Nytt för i år blir Belek, säger Pauline Bernsson, informationschef på Solresor.

Grekland fortfarande i topp

Men trots Turkiets dominans bland nyheterna håller Grekland ställningarna som det land flest svenskar reser till på sommarsemester. Det visar resebyråns Tickets årliga reseundersökning Ticket Collection.

Ständigt klättrande Turkiet följer tätt i hälarna medan resmål som Egypten och Tunisien halkar nedåt i statistiken, mycket beroende på den senaste tidens oroligheter i länderna.

– Turkiet och Grekland är fortsatt populära sommarresmål och har blivit som ett andra hem för många svenskar. Det bekräftas av undersökningen som visar att tidigare erfarenheter är den viktigaste faktorn när svenska folket väljer resmål, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

Bokningsstatistiken avslöjar också att det blir allt mer populärt med citysemestrar på sommaren.

New York även på sommaren

New York är den storstad som ökar mest med en uppgång på hela 70 procent jämfört med förra sommaren.

Även mer närliggande städer som London, Paris och Barcelona visar stora uppgångar (20 procent eller mer).

– Den starka kronan gör att storstäder och USA har blivit populära sommarresmål, vi reser gärna dit vi får mycket valuta för pengarna. Undersökningen visar också att många väljer resa på längre resor. Efter en period av försiktighet är man villig att lägga lite mer pengar på sin semesterresa, säger Martin Durnik.

Sommarens förlorare är enligt undersökningen Sunny Beach i Bulgarien som tappar placeringar.

Per Johnsson/Respress
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer