Nästa månad får vi direktflyg från Sverige till Marrakech.

Av alla nya rutter och destinationer som vi skrivit om på BortaBra.se – och det är en rejäl bunt – tycker jag att Marrakech är en av de absolut mest spännande. Staden liknar ingen annan jag besökt och suget att resa tillbaka är stort.

Varför? Jag skulle kunna skriva tusentals tecken om smakerna, dofterna, färgerna, soukens labyrint av gränder, riaderna och de klassiska lyxhotellen, och det nästan överexotiska torget Djemaa el Fna. Och det har jag ju gjort, vid närmare eftertanke. Ett reportage finns här.

Norwegian står bakom satsningen och det blir två avgångar, tisdagar och lördagar, per vecka från Arlanda till Marrakech, med start 2 november. Flygbolaget öppnar samtidigt en direktlinje till kustorten Agadir från Stockholm och även Köpenhamn får linjer till både Marrakech och Agadir.

I förmiddags lyssnade jag till Maria Sebnat Martin, en svenska som tillsammans med sin marockanske man Jabrane driver två riader i medinan i Marrakech.

Jag träffade även Maria i Marrakech för knappt ett år sedan och fick en chans att besöka hennes hus. Om du vill bo på traditionellt vis i Marrakech, är det ett givet tips. Förutom att riaden är otroligt ombonad och välskött, så är Maria och Jabrane de bästa värdar du kan tänka dig.

Maria delade med sig av sina tio bästa tips på saker att se och göra i Marrakech:

1. Bo på en riad i medinan (den gamla staden). Finns många att välja på och rummen kostar från 500 till 3500 kronor per natt.

2. Besök souken (marknaden) och upplev den hantverkstradition som än idag har ett levande skråsystem. Kunskaperna förs vidare genom muntlig tradition från mästare till lärling. I souken finns runt 15 000 butiker!
3.
Vandra i Atlasbergen. De vackra topparna syns från staden. Ta en endagspromenad med lunch eller en flerdagstur.
4.
Terres d’ Amanar. Äventyrspark vid Atlasbergens fot, www.terresdamanar.com.
5. Åk till Essaouira. Livlig fiskehamn och mysiga kafeer, bara ett par timmar från Marrakech. Funkar som en intensiv dagsutflykt, men hellre som två dagar med övernattning.
6.
Se Sahara. Sahara ligger en bit bort, på andra sidan Atlasbergen, men Maria tycker att ett besök i öknen är ett måste.
7. Sol och pool. Någon strand finns förvisso inte, men i – eller strax utanför – Marrakech finns lyxiga poolanläggningar för den som vill sola och bada.
8.
Restauranger och nattliv. Mycket har hänt de senaste åren och utbudet av klubbar och restauranger är gott. Marrakech har till exempel Nordafrikas största nattklubb: Pacha. www.pachamarrakech.com
9.
Marockanska maten. Tagine och cous cous är välkänt, men marockansk mat är mycket mer än så. Att ta en matlagningskurs under en halvdag är populärt.
10. Gå på hamam eller spa, något som är djupt förankrat i marockansk kultur. Finns allt från enklare och traditionella hamam till lyxigare spa-anläggningar. Ungefär samma prisnivå som i Sverige, men skillnaden är att du får mer för pengarna.

Har du besökt Marrakech och har egna tips? Skriv gärna en kommentar och dela med dig!

Kommentarer

kommentarer