Vi har provlyssnat två hörlurar med aktiv brusreducering, lurar som är perfekta på flyg eller tåg.

Philips SHN9500

SHN9500

På flyget till Barcelona. Mamman i sätet bakom har förtvivlat svårt att få sina barn på bättre humör, trots att hon läser – högt – om Bamse och Brummelisa.

Bättre testtillfälle för ett par hörlurar som lovar att ta bort 85 procent av störande bakgrundsljud går knappast att få. Jag pluggar in Philipslurarna i telefonen och tappar fram Robyns ”Dancing on my Own”.

Testar först utan att aktivera brusreduceringen och ljudet är bra, men både motorbuller, barngnäll och sagoläsande hörs tydligt trots ganska hög volym. Slår sedan på brusreduceringen med den lilla strömbrytaren på ena kåpan och plötsligt dansar faktiskt Robyn ensam i kabinen. Bamse och Brummelisa är borttrollade tillsammans med nästan alla andra ljud i flygplanet.

Skillnaden är slående, brusreduceringen fungerar mycket bra och ljudkvaliteten är hög. Ett plus också för den smarta muteknappen som gör att du kan låta lurarna sitta kvar om du vill prata med stolsgrannen eller lyssna på kaptenens meddelande, håll bara knappen intryckt så blockeras musiken.

Lurarna är inte vikbara, vilket kan ses som ett minus. Men det platta, runda, fodralet är tack vare sin form mycket lättpackat. I fodralet finns också en adapter av flygplanstyp så att du kan använda hörlurarna även för ombordunderhållningen.

En annan liten nackdel är att basåtergivningen, på viss typ av musik, kan bli för tjock när brusreduceringen är aktiverad. Men det går att lösa genom att ändra ljudinställningarna i musikspelare/telefon.

Så till det subjektiva: hörlurarna är stilrena i svart och metall och ser – i mitt tycke – mycket bra ut. De här lurarna har alla förutsättningar att bli din favoritpryl i handbagaget.

  • Produkt: Hörlurar med aktiv brusreducering som tar bort upp till 85 procent av omgivande ljud.
  • Tillverkare: Philips
  • Modellnamn: SHN9500
  • Cirkapris: 1800 kronor

Philips 2500

SHN2500

Det här är en plugin-hörlur med aktiv brusreducering. Enligt tillverkaren filtreras 70 procent av ljudet bort, men jag har en känsla av att det – i de allra flesta miljöer – är en överdrift.

Små pluginlurar ger helt enkelt inte samma effekt åt brusreduceringen som de stora lurarna med kåpor. Möjligen kan resultatet bli bra om storleken på lurarna är perfekt för just dina öron, men det är nog snarast ett lyckträff.

En annan nackdel är batterilådan som är fäst vid sladden och ger lurarna en känsla av otymplighet (i den andra modellen finns batteriplatsen i en kåpan). Batterier krävs för att den aktiva brusreduceringen ska fungera.

Så om du vill ha ett par riktigt bra resehörlurar blir tipset att istället välja SHN9500, trots att de både är större och betydligt dyrare. Skillnaden i pris motsvarar skillnaden i kvalitet.

  • Produkt: Hörlurar av in ear-typ med aktiv brusreducering.
  • Tillverkare: Philips
  • Modellnamn: SHN2500
  • Cirkapris: 500 kronor

Testat av:
GÖRAN INGMAN
goran@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer