Gnuet i Serengeti (Foto: Flickr/VSmithUK)

Planerna på att bygga en ny väg genom nationalparken Serengeti kan komma att skrotas. Tanzania har lovat att ”tänka om” när det gäller projektet.

Den planerade vägen, 53 kilometer asfalt genom ett av Afrikas främsta naturområden, har mött hårt motstånd från såväl naturvänner som reseföretag.

Vägen skulle dela nationalparken Serengeti i två delar och riskera att störa djuren på savannen. Bland annat skulle vägen dras där två miljoner gnuer gör sin storslagna, årliga, vandring.

Vid ett Unescomöte i Paris häromdagen meddelade Tanzanias minister för naturresurser och turism, Ezekiel Maige, att landets ledare ska ”tänka om” vägprojektet.

Beslutet välkomnas av grannen Kenya som delar naturområdet med Tanzania.
– Jag applåderar det modiga beslutet av Tanzanias regering, ett viktigt besked för bevarandet av ekosystemet i Mara-Serengeti, säger Kenyas turismminister Najib Balala i ett uttalande.

Alla vågar inte vara lika hoppfulla, Tanzanias formulering om vägprojektet är luddigt och kan tolkas på olika sätt. National Geographic menar till exempel att det är för tidigt att korka upp champagnen.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer