Inga varningar för resor till Mexiko (Foto: Flickr/chupacabras)

Fortfarande har svenska myndigheter inte utfärdat några resevarningar eller restriktioner till Mexiko eller USA på grund av svininfluensan.

Utrikesdepartementet grundar i det här fallet sina reserekommendationer på underlag från Smittskyddsinstitutet och har för närvarande inga planer på att utfärda några reserekommendationer på grund av svininfluensans utbrott i Mexiko och USA.

– Vi värderar löpande situationen. Skulle det finnas anledning att utfärda reserekommendationer så kommer vi att göra det, men det gör det inte för ögonblicket, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Andra länder gör en annorlunda bedömning av situationen, bland annat avråder Storbritannien, Tyskland och USA sina medborgare från icke nödvändiga resor till Mexiko.

EU:s hälsokommissionär gjorde igår ett uppmärksammat uttalande där hon förklarade att hon inte skulle resa till områden i USA och Mexiko där utbrott av svininfluensan har förekommit.

Uttalandet tonas nu ned av det europeiska smittskyddscentret ECDC som säger att kommissionären gjorde ett personligt uttalande som inte representerar EU, skriver DN.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se
(Foto: Flickr/chupacabras)

Kommentarer

kommentarer