Sent igår kväll beslutade Smittskyddsinstitutet att avråda svenska resenärer från icke nödvändiga resor till Mexiko. UD väntas fatta ett liknande beslut under onsdagen.

Smittskyddsinstitutets beslut kommer efter att den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC utfärdat en rekommendation om att inte resa till Mexiko, på grund av risken att smittas av svininfluensa.

Världshälsoorganisationen WHO har däremot sagt att man inte tänker gå ut med några reserekommendationer eftersom sådana ändå inte kan hindra virusets spridning.

Smittskyddsinstitutets beslut grundas bland annat på risken för att svenskar inte ska få tillräckligt bra sjukvård i Mexiko om de skulle smittas.

– Vi kan inte låta svenskar fara till Mexiko om de i ett osäkert läge riskerar att inte få läkarvård och mediciner, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet till DN.

Under dagen väntas även Utrikesdepartementet besluta om att avråda svenskar från resor till Mexiko. UD:s reserekommendation är avgörande för resenärers möjlighet att av- eller omboka resor utan att själva behöva stå för kostnaden.

Vill du hålla dig uppdaterad på utvecklingen, hittar du senaste nytt från UD på den här sidan.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer