Gondolen i Gulmarg

En svensk turist har fått känslorna att svalla rejält bland muslimska grupper i Kashmir. Anledningen är att mannen på sin snowboard fäst ett klistermärke med korancitat.

Tidningar i norra Indien och Pakistan rapporterar om en händelse i skidorten Gulmarg i indiska Kashmir i lördags, där en svensk turist orsakade starka protester från lokala muslimer.

På sin snowboard hade mannen fäst en dekal med ett korancitat, något som ansågs vanhelga koranen av de muslimer som upptäckte klistermärket.
Mannen attackerades, men räddades av polis undan de uppretade människorna.

Svensken har i ett uttalande förklarat att klistermärket med korancitatet var en välgångsönskning från hans fru – som är muslim bördig från Qatar. Någon illvilja från hans sida har inte funnits.

Igår fortsatte protesterna när uppretade folksamlingar blockerade vägen till Gulmarg. Hotell, affärer och skidanläggningar tvingades stänga. Trots att en religiös ledare, stormuftin Bashir-ud-din, sent igår kväll tog emot svensken och förlät honom för hans misstag, har protesterna spritt sig vidare i området. I Srinagar fick polisen ta till tårgas och batonger för att skingra demonstranter.

Att svenskens resa arrangerats av en israelisk resebyrå gav protesterna ytterligare bränsle. Delstatsregeringen i Jammu och Kashmir överväger nu hur svenskens fall ska hanteras.

– Lagen ska ha sin gång och vi kommer att utvisa honom efter att ärendet tagits upp med den svenska ambassaden i New Delhi, säger kanslichefen SS Kapoor till indisk media.

SS Kapoor tillade att ”vissa politiska element” försökt dra nytta av situationen inför kommande val.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer