Enligt obekräftade men initierade uppgifter (från ett diskussionsforum för piloter) kan det ha varit riktigt nära en allvarlig katastrof med det nödlandade Ryanairplanet på Ciampino utanför Rom tidigare idag.

 

Om uppgifterna stämmer träffades flygplanet av ett stort antal fåglar vid två tillfällen.

 

Efter den första fågelkollisionen, som störde ena motorn, bestämde sig kaptenen för att gå runt för en ny inflygning, men planet träffades omgående av fler fåglar – även i motor nummer två. Det fick piloten att snabbt och hårt trycka ned flygplanet på landningsbanan.

 

Som sagt, uppgifterna är obekräftade, men ett knäckt landningsställ och det faktum att planet kom till stopp precis vid banans slut talar för att det kan stämma.

 

Det stora antalet blodfläckar på flygplanets nos och vingar gör att teorin om ett stort antal fåglar är rimlig. På den här bilden hos norska Dagbladet syns fläckarna noga.

 

Om uppgifterna stämmer skulle händelsen mycket väl ha kunnat sluta riktigt illa. Nu blev det bara några mindre personskador.

 

Att flyga med en fågelskadad motor är inget problem, vilket filmen nedan visar, men när båda träffas är det allvarligt.

 

Allvarligt är också att en av piloterna i forumet skriver att just Ciampino är känt för att stora fågelflockar ofta finns vid flygplatsen – i träd nära landningsbanan. Enligt piloten har problemet påtalats för flygplatsen, men inget har hänt.

 

Skönt att incidenten fick ett lyckligt slut!

 

Är du nyfiken på hur det ser ut när en fågel sugs in i en jetmotor ska du kolla på den här filmen. Man kan inte låta bli att imponeras över hur lugna både piloter och flygledare är.

 

Kommentarer

kommentarer