Checka in på webben på Ryanair

Från 20 maj går det bara att checka in på nätet om du ska flyga Ryanair, meddelar flygbolaget idag.

Som BortaBra.se tidigare skrivit ska bolagets incheckningsdiskar tas bort helt från och med i höst. Checkar in gör du på nätet, fram till 4 timmar innan avgång, och bagaget lämnas i en ”bagage drop” på flygplatsen.

Vi har också skrivit att åtgärden faktiskt innebär att resorna med Ryanair blir dyrare (något många andra medier missat), eftersom bolagets nya avgift för att checka in online är helt omöjlig för kunderna att undvika.

So what?, säger du. Alla vet ju att Ryanair är europamästare i konstiga avgifter. Förvisso, men det som händer nu är ett trendbrott även för det irländska lågprisbolaget.

Hittills har Ryanair varit noga med att avgifterna alltid tagits ut för en extratjänst och har kunnat undvikas – även om det varit svårt. Exempelvis slipper du betala kortavgift om du skaffar ett Visa
Electron-kort. Men att bolaget nu inför en avgift för en tjänst som är obligatorisk, det är nytt. Och ganska häpnadsväckande.

Alltså: Ryanair bestämmer att du måste checka in på webben, undantag tillåts inte, och beslutar samtidigt att införa en avgift på fem euro för – just det webbincheckning. Fullständigt galet.

Dessutom meddelar bolaget idag att man inför ytterligare en avgift: 40 euro, drygt 400 kronor, för utskrift av boardingkort på flygplatsen. Syftet är att ”uppmuntra” passagerare att ta med sig ett
utskrivet exemplar av det boardingkort man får vid incheckningen på nätet.

400 spänn för en utskrift? Bara på Ryanair.

Kommentarer

kommentarer