Pol Pots gravplats

I nordvästra Kambodja ska platser där de Röda khmererna verkade öppnas för turism. En av platserna är khmerledaren Pol Pots grav (bilden).

Besökare kommer fortfarande till Nazitysklands koncentrationsläger, så varför skulle inte resterna efter en av modern tids värsta diktaturer vara intressant?

Så resonerar Kambodja och har dragit igång en en utvecklingsplan som ska förvandla Röda Khmerernas fäste till en turistmagnet.

Tanken är att bevara och skydda ett femtontal platser i Along Veng i nordvästra Kambodja, där Röda Khmerernas ledare verkade, och att ta betalt för inträde.

Turister kommer bland annat att få besöka khmerledarnas hus och gömställen, avrättningsplatser – och platsen där Röda Khmerernas ledare Pol Pot kremerades och begravdes.

Idag kommer cirka 2000 inhemska turister till Along Veng per månad och runt 60 utländska. Siffror som dramatiskt väntas öka när området utvecklats.

Bland de lite mer opassande inslagen i turismplanen finns en thailändsk affärmans idéer om att bygga ett kasino på platsen, skriver AP.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer