Kanalbåt i St Petersburg (Foto: Flickr/Tbass Effendi)

Jag var lite exhalterad över direktflyget till Barbados häromdagen.

Karibien i all paradisisk strandperfekt ära, men jag tror banne mig att St Petersburg lockar lite mer ändå.

I april får vi en kryssningslinje från Stockholm till St Petersburg, vilket BortaBra.se berättade om redan i början av december. Kryssning på Östersjön kanske inte låter tokspännande, men det riktigt fina med upplägget är att 72 timmars visumfri vistelse i St Petersburg ingår.

Resa till Ryssland. Utan visumkrångel. Låter faktiskt för bra för att vara sant.

Visumfriheten är en väldigt bra anledning att sikta österut i sommar och att upptäcka St Petersburg, den stad som många – jag har inte varit där än – menar är den vackraste vid Östersjön.

På St. Peterlines presskonferens för den nya färjelinjen berättade Rysslands ambassadör att visumfriheten har tillkommit genom ett mycket speciellt undantag och att Ryssland räknar med att EU möter den ryska gesten med en likadan lättnad i reglerna för ryska medborgare som vill till Sverige eller ett annat EU-land.

Jag är inte säker på att EU kommer att göra det helt lättvindigt och om det inte sker inom ett år eller två, finns uppenbar risk att Ryssland drar tillbaka visumfriheten.

Så om du är nyfiken på St Petersburg och vill uppleva staden med minsta möjliga krångel, passa på redan i sommar. Även priset lockar: tur/retur från cirka 2000 kronor eller enkelresa för strax under tusenlappen.

Vill du göra resan en aning mer varierad, då tar du kryssning enkel väg till St Petersburg och sedan det nya Allegrotåget från St Petersburg till Helsingfors, följt av kryssning från den finska huvudstaden tillbaka till den svenska.

Låter inte det som en långweekend att längta efter?

Kommentarer

kommentarer