Blåval visar fenan (Foto: Istockphoto.com/interestinglight)

En av världens största samlingar av valar och delfiner har upptäckts utanför Östtimor i sydöstra Asien. Nu hoppas det fattiga landet på intäkter från ekoturism.

Blåvalar, pilotvalar och upp till sex olika delfinarter simmar i vattnen utanför Östtimor, i antal som förvånar de forskare som undersökt det marina livet.

– Vi är positivt överraskade över att få se en sådan mångfald och mängd av valar. Merparten av dem är skyddade arter, säger den australiensiska forskaren Karen Edyvane till Reuters.

Valarna upptäcktes när Östtimor och Australien gemensamt undersökte den djuphavskanal som finns i sunden Wetar och Ombai, där havet är ner till 3000 meter djupt.

Forskningen visar att kanalerna är ett transportsystem för djur som simmar mellan Stilla havet och Indiska oceanen. Förutom valar och delfiner används den även av stora hajar och sköldpaddor.

Forskarna oroar sig för risken att fattiga Östtimor tillåter ett oreglerat fiske i sina vatten. Men landet tycks vara på väg åt rätt håll och har börjat planera för att istället tjäna pengar på ekoturism, exempelvis valskådning.

– Vi har bestämt oss för att värna den marina mångfalden, säger Östtimors fiskeriansvarige, Celestino Barreto de Cunha, till Reuters.

På bara en dag noterade forskarna upp till 2000 valar på en 50 kilometer lång sträcka av Östtimors kust.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer