Queenstown - 40 procent billigare än Sverige (Foto: Istockphoto/maliketh)

Inte bara den svenska kronan har tappat kraftigt i värde. Den nyzeeländska dollarn har fallit så mycket att Nya Zeeland nu är det sjätte billigaste landet för svenskar att turista i.

De billigaste resmålen

  1. Malaysia: 52,3
  2. Indonesien: 52,8
  3. Ungern: 59,9
  4. Mexiko: 60,5
  5. Polen: 60,9
  6. Nya Zeeland: 61,8
  7. Sydkorea: 61,8
  8. Sydafrika: 61,9
  9. Thailand: 63,2
  10. Filippinerna, 63,5

Fotnot. Listan baseras på ett index från X-Change där Sverige satts till 100. Indexet tar hänsyn till prisnivå i
de olika länderna och lokala valutors förhållande till den svenska
kronan.

När valutaväxlingsföretaget X-Change häromdagen presenterade sitt semesterindex inför året sommarsäsong var Malaysia det billigaste resmålet för svenskar.

Men inte långt efter på listan kommer Nya Zeeland, landet är det det sjätte billigaste för oss att resa i. Tack vare en kraftigt fallande nyzeeländsk dollar är prisnivån i landet nästan 40 procent lägre än i Sverige, vilket gör Nya Zeeland till ett mer prisvärt resmål än Thailand.

Cooköarna i Söderhavet använder samma valuta som Nya Zeeland och har också blivit ett prisvärt resmål. Även Australiens flytande valuta har sjunkit i förhållande till kronan.

Resebyrån Tour Pacific som är specialiserad på resor till Söderhavet, Australien och Nya Zeeland har märkt ett ökat intresse under årets första månader.

– Det har aldrig varit förmånligare att resa till dessa resmål. Många hotell märker av finanskrisen och har sänkt sina hotellpriser upp till 30 procent och i vissa enstaka fall ända upp till 50 procent, säger Tour Pacifics vd Lars Jönsson.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer