Emirates flyger Arlanda - Dubai

Här kommer ett par intressanta flygnyheter, om Emirates och Thai Airways från Arlanda. Eller en nyhet och ett rykte, snarare.

Vi börjar med ryktet. Allt fler källor gör gällande att Emirates, finflygbolaget med hemmabas i Dubai, planerar att starta en direktlinje mellan Arlanda och Dubai.

Om ryktet stämmer är det goda nyheter för svenskar som vill upptäcka Dubai, men också för den som är på väg till Asien och Afrika. Dubai är ett växande flygnav för resenärer från Europa på väg österut och söderut.

Linjen innebär också att Norwegian, som idag är enda bolag med en direktlinje mellan Sverige och Dubai, får stenhård konkurrens.

Norwegian flyger till Dubai med Boeing 737-800, ett förhållandevis litet och inte särskilt bekvämt flygplan på en så pass lång linje. Emirates ska, enligt ryktena, använda för ändamålet betydligt bättre anpassade Airbus A330. Med champagne serverad i ekonomiklass, dessutom. Valet lär bli enkelt.

Så till den bekräftade nyheten. Thai Airways byter flygplansmodell på flygningarna mellan Arlanda och Bangkok, på flighterna TG960 och TG961 som varje dag kör tur och retur med svenskar på väg till och från Thailand.

Thai byter ut den gamla jumbojeten, Boeing 747, och sätter in betydligt modernare Boeing 777, ett aningen mindre men betydligt bekvämare och bränslesnålare flygplan.

Thai Airways Boeing 747 försvinner från Arlanda

Jag kommer att sakna den puckelryggade 747:an på Arlanda, i mina ögon är jumbojeten en lika fulsnygg som mäktig symbol för långdistansflyget. Ett flygplan med karaktär. Men också en åldrad trotjänare, många av 747:orna har flugit jorden runt i över 25 år, och det är verkligen på tiden att de många flygpassagerarna mellan Arlanda och Bangkok får en bekvämare resa, med fräschare kabin, skönare stolar och bättre ombordunderhållning.

Så här ser det ut på ombord på Thai Airways Boeing 777-300ER. Från 16 juli kan du flyga den från Arlanda till Bangkok.

Kommentarer

kommentarer