Pelikaner på Aruba (Foto: Göran Ingman)

Karibien har varit på gång ett tag. Det har ryktats och pratats bland resebranschfolk om att nästa stora svenska vintervandring – när vi tröttnat på Thailand – kommer att gå västerut. Till Karibien, eller Västindien. Kärt barn har, om inte många så i alla fall två, namn.

Charterbolagen har flaggat för det här ett tag. Intresset för Thailand minskar och istället styr Ving, Fritidsresor och Apollo flygen mot palmkantade strandidyller som Aruba, Dominikanska republiken, Yucatanhalvön i Mexiko, Jamaica och Kuba.

Jag brukar inte lita blint på charterns pressmeddelanden. De trender de beskriver stämmer självfallet för deras målgrupp, men det finns ju fler resenärer än så. Charterresenärerna är inte representativa för alla svenska resenärer – även om man kan få det intrycket i dagstidningarnas sätt att alltför ofta ta charterbolagens uttalanden som allmängiltiga sanningar.

Hursomhelst. Nu finns mer statistik som visar att Karibien verkligen är hett. Sveriges största flygsökmotor Flygresor.se har tagit fram en topp 30-lista med nästan en miljon sökningar efter reguljärflyg (inte charter) som underlag.

Topp tre är förvisso fortfarande klassikerna Bangkok, New York och Phuket – men det är resmålen i Karibien som ökar mest.

– Vi ser en tydlig trend som visar att allt fler svenskar söker sig till Västindien under 2013.  Det är jämförelsevis små volymer men det är kraftiga ökningar, till exempel är det 46 procent fler som söker resor till Mexiko nu jämfört med för ett år sedan, 38 procent fler till Dominikanska Republiken och 23 procent fler till Kuba, säger Mikael Robertsson som är vd på Flygresor.se.

Så visst är Karibien på gång. På tiden. Flera av resmålen använder dollar eller har en valuta kopplad till den amerikanska dollarn, så prisläget är lockande.

Och antalet öar och destinationer är enormt, knappt ett 30-tal nationer och över 7000 öar! Jag har bara skrapat på den karibiska ytan med mina resor: Aruba, Mexiko (Cancun och Playa del Carmen) och en kryssning från Miami till St. Maarten, St. Thomas, Amerikanska jungfruöarna och Bahamas.

Men Karibien lockar något alldeles enormt och jag ska se till att göra verklighet av drömmarna. Snart. Jag tror att det får bli ett försenat nyårslöfte, även om det här inlägget skrivs på en hotellterrass i, ehem, Thailand.

Kommentarer

kommentarer