Norwegianplan med wifiantenn

Nu går det att surfa ombord på Norwegian. Premiärflygningen med wifi gjordes i veckan och Norwegian blev första flygbolag att erbjuda uppkoppling på flygningar i Europa.

Tidigare försök

Norwegians påstående att flygbolaget är först med wifi på europeiska flygningar stämmer bara delvis.

Norwegian blev först i den kapplöpning som pågår just nu, men redan för fem sex år sedan fanns trådlöst internet på flygningar med flygbolag som SAS och British Airways.

Den tekniska lösning som användes då ansågs dock för skrymmande och tung och avinstallerades efter en tid.

Hittills har två av Norwegians Boeing 737-800 försetts med trådlöst nät. Innan sommaren ska elva flygplan ha utrustats och till årsskiftet ska wifi finnas på 21 av flygplanen. Det är de nyaste flygplanen i bolagets flotta som får den satellitbaserade tekniken installerad.

– Vi är mycket glada över att
äntligen kunna erbjuda våra resenärer möjligheten att jobba, läsa webbtidningar, spela spel eller se på webb-tv när de flyger med oss. Detta är en tjänst som inget annat flygbolag erbjuder på sina flygningar inom Europa, så det ger oss en stor konkurrensfördel, säger Norwegians IT-direktör Hans-Petter Aanby.

Den som vill testa att surfa, mejla och Facebooka från tiotusen meters höjd bör boka in sig på en flygning mellan de nordiska huvdstäderna eller till London, för det är på de sträckorna de två wififlygplanen just nu används.

Enligt it-tidningen Computer Sweden som testsurfat ombord, är hastigheten på uppkopplingen alldeles utmärkt. Den ska räcka till såväl vanligt surfande som till att titta på strömmande video eller ringa via Skype.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer