Nakenskannern avslöjar mycket

Efter att den nya helkroppsskannern började användas i säkerhetskontrollen på vissa flygplatser, har frågan om personlig integritet diskuterats. Nu är den första skandalen ett faktum.

Röntgenmaskinen skannar hela kroppen på flygpassagerare och ser genom kläder för att avslöja eventuella föremål fasttejpade på kroppen, exempelvis en bomb eller en kniv.

Bilderna blir mycket avslöjande och för att skydda passagerarnas personliga integritet, suddas ansiktet på bilden och den kontrollant som tittar på bilderna sitter i ett bås utan möjlighet att veta vem personen på röntgenbilden är.

Så ska det åtminstone fungera. Nu har systemet satts ut spel på flygplatsen i Lagos i Nigeria, skriver den nigerianska tidningen This Day.

Undersökande reportrar har avslöjat säkerhetsvakter som lämnat sitt bås för att kunna se vem personen på bilden är, och vakter har hängt runt skärmarna för att kolla in nakenbilderna.

Dessutom har passagerare som inte velat använda nakenskannern tvingats att göra det genom att personalen ljugit och sagt att de vanliga säkerhetsbågarna varit ur funktion.

På flygplatsen i Lagos ska skannern bara användas för passagerare på väg till USA, men när de undersökande reportrarna var på plats fanns bara en aktuell avgång – med Emirates till en destination i Mellanöstern.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer