Nakenskannern tar över

Den kontroversiella helkroppsskanner som ska öka flygplatsernas säkerhet, tack vare att den ser genom kläder, har börjat användas i USA.

I förra veckan blev flygplatsen i Tulsa, Oklahoma, först att låta passagerare kontrolleras enbart med den omskrivna skanner som ser genom passagerarnas kläder. Syftet är att upptäcka farliga föremål som metalldetektorerna missar, till exempel knivar av plast eller sprängämnen i flytande form.

Kritiken mot skannern har varit hård, den personliga integriteten hotas och nakenbilder riskerar att spridas på nätet, menar motståndare.

Maskinen använder elektromagnetiska vågor för att skapa bilder av den energi som reflekteras från människor. Bilderna visar konturer av kroppen och eventuella föremål som tejpats fast eller gömts i kläder. På bilderna suddas den undersökta personens ansikte automatiskt.

I torsdags förmiddag användes skannern på 1039 passagerare på flygplatsen i Tulsa. Bara två vägrade att låta sig undersökas i maskinen och fick istället genomgå en traditionell kroppsvisitering.

Om inte nakenbilderna oroar passagerarna borde kanske undersökningstiden göra det. En av passagerarna säger till USA Today att säkerhetskontrollen tog dubbelt så lång tid som normalt.

Efter Tulsa står flygplatserna i San Francisco, Miami, Las Vegas, Salt Lake City och Albuquerque på tur att övergå från metalldetektor till helkroppsskanner.

Enligt TSA, den amerikanska motsvarigheten till Luftfartsverket, kommer användandet av skannern att vara frivilligt. Passagerare som nekar får istället passera en vanlig säkerhetskontroll med metalldetektor och kroppsvisitering.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer