NYHET. Efter Sagan om Ringen-trilogin planerar regissören Peter Jackson för inspelningen av The Hobbit. En dispyt om var filmerna ska spelas in har nu lösts – till Nya Zeelands glädje.

Sagan om Ringen-filmerna spelades till stor del in på Nya Zeeland, något som gav landets turismintäkter en rejäl skjuts.

Men när Peter Jackson nu ska börja filmatisera ”The Hobbit”, eller ”Bilbo – en hobbits äventyr” som boken heter på svenska, har filmbolaget hotat att flytta inspelningarna till andra länder, bland annat till Storbritannien som faktiskt var JRR Tolkiens inspirationskälla när han skrev böckerna.

Anledningen har varit dispyter över skatter och över skådespelarnas löner, mellan Nya Zeeland och filmbolaget Warner Bros. Men efter förhandlingar den här veckan har parterna kommit överens och The Hobbit kommer att spelas in i samma miljöer som Sagan om Ringen-fimerna.

Ett avtal har upprättats som bland annat innebär att Warner Bros och staten i Nya Zeeland ingår ett långsiktigt partnerskap om att marknadsföra landet som en turistdestination. Filmbolaget får samtidigt skattelättnader på cirka 7,5 miljoner dollar per film, skriver Travelmole.

Turismindustrin är Nya Zeelands största intäktskälla, strax före mejerinäringen. Att The Hobbit spelas in i Nya Zeeland beräknas ge ett tillskott på motsvarande 2,4 miljarder kronor till statskassan.

REDAKTIONEN

redaktionen@bortabra.se
(Foto: Flickr/Jared Kelly)

Kommentarer

kommentarer