I flera år har Visa Electron varit det enda betalkort som inte varit belagt med en avgift vid bokning hos Ryanair.

Från årsskiftet ändrades det, att betala med Visa Electron kostar numera fem euro per bokad resa. Istället krävs ett kort av typen Mastercard Prepaid för att slippa kortavgiften.

Vi har fått många mejl från läsare som undrar hur de ska bära sig åt för att skaffa ett sådant kort. ”Min bank har inte det kortet”, har flera berättat.

Och det stämmer. När jag ringt runt och frågat har storbankernas kundtjänster inte ens känt till att Mastercard Prepaid finns.

Med bara en gnutta konspirationstänkande får man lätt en känsla av att det är precis vad Ryanair vill. Om inte ens svenska storbanker har koll på den här korttypen, hur sjutton ska vanliga konsumenter känna till det? Och ju färre som har ”gratiskortet”, desto fler avgifter till lågprisbolaget.

Så jag kontaktade Mastercards svenska huvudkontor. Och det visar sig att det finns två typer av Mastercard Prepaid i Sverige: Goyada Mastercard Förbetalt och SpendOn Presentkort.

SpendOn kan bara laddas med maximalt 1500 kronor och blir därför inget bra alternativ för den som ska köpa flygbiljetter. Dessutom ska användaren ange ”SpendOn Presentkort” som namn när kortet används vid köp på nätet, något som förmodligen ställer till det i Ryanairs bokning.

Goyadas kort däremot, kan tankas med upp till 15 000 kronor. Du skaffar kortet på Goyadas webbplats (via länken ovan) eller hos ett ATG-ombud.

Engångsavgiften för kortutfärdandet är 100 kronor och det kostar 20 kronor varje gång du fyller på kortet med pengar. Dessutom tillkommer en månadsavgift om 20 kronor om kortet varit inaktivt, inte använts för betalning, i 90 dagar. Att ta ut pengar i bankomat är dyrt – 45 kronor per uttag.

En hel del finstilt att hålla reda på alltså. Men för den som flyger ofta med Ryanair och vill undvika kortavgiften, tycks Goyada vara det bästa alternativet.

Kommentarer

kommentarer