Strand på St Thomas i Karibien (Foto: Flickr/vvaldzen)

Vi sökte en resa igår, min fru och jag. Tanken var att hitta något prisvärt i glappet mellan sportlovsveckorna och påsken.

Rejält varmt i både luft och hav – inte sån där fuskvärme på 20-24 grader som solvinterresmålen på norra halvklotet har – en strand att vila på, god mat och hyfsat prisläge var de viktigaste kriterierna. Gärna till ett land, eller åtminstone en plats, vi inte besökt tidigare, och hellre reguljärflyg än charter, var andra önskemål.

Därmed rök destinationer som Thailand (varit tidigare), Kanarieöarna (varit tidigare och inte varmt nog), Dubai (varit och ny resa är bokad). Resmål i Nordafrika känns inte heller aktuella, av helt andra orsaker.

Ganska snabbt kom vi in på Karibien. Vore det inte smart att passa på och besöka en riktig karibisk paradisö nu när dollarn gör resor i området billigare än på länge? Och för övrigt även euron, om man väljer en karibisk ö med den valutan.

Två personer på varsin dator gav sig ut. Vi surfade på Flygresor.se, Orbitz, Momondo, amerikanska lågprisbolaget JetBlue (som har många destinationer i Karibien), på karibiska öars flygplatser för att undersöka vilka flygbolag som trafikerar dem, på flygbolagens webbsidor … och så vidare.

Vi sökte och sökte – men tji. Det gick inte att hitta en flygbiljett under 11-12 000 kronor med vettiga restider. De som kostade strax under 10 000 kronor (fortfarande för dyrt), hade upplägg i stil med Stockholm-Chicago-Miami-St Lucia, med flygtider på upp emot 30 timmar.

Dyrt och dåligt.

Aruba finns förstås, Ving flyger direkt till ön. Men dit har vi varit och tanken var ju – trots att Aruba är smått fantastiskt, att hitta något nytt.

Efter ett par timmars allt mer uppgivet letande började vi ändå titta på charterbolagens sajter. Bara för att. Vi skulle ju inte resa charter, inte till Thailand. Så var det bestämt. Ända tills orden ”flygstol” och ”Phuket” i kombination med siffran ”5999” kronor dök upp.

Lite mer letande på samma charterarrangörs sida och fram trillar en resa på rea: 14 dagar, flyg, nyrenoverat hotell 4+ direkt på stranden, inklusive frukostbuffé … för 10 000 kronor per person.

Oj. Två veckor, inklusive hotell och direktflyg, för en kostnad lägre än vad bara 30-timmarsflyget till Karibien skulle kosta. Vi gjorde en preliminärbokning och har några dagar på oss att bestämma oss, men visst: Thailand ligger i vinnarhålet. Igen.

Men om utbudet av direktflyg från Sverige till Karibien hade varit bättre och flygpriserna lägre, då hade vi valt annorlunda. Och jag tror att ganska många tänker likadant.

Vi svenskar gillar Florida och alltfler reser på kryssning i Karibien. Dollarn gör resorna i regionen riktigt prisvärda. Känslan är att något borde hända, snart.

Vilken arrangör blir först med direktflyg till Sint Marteen, St Thomas, Bahamas eller Barbados? Eller någon annan spännande karibisk destination?

Händer det redan i år? Jag tror det.

Och jag bokar bums.

Kommentarer

kommentarer