KO vill förbjuda förvalda tillägg

Konsumentombudsmannen (KO) stämmer Mr Jet för att resebolaget har lagt in tilläggstjänster i resebokningar utan att kunden gjort ett aktivt val.

Att resebyråer på nätet har förvalda tilläggstjänster när en kund bokar sin resa bör förbjudas, menar KO. Den typen av säljmetod innebär en så kallad negativ avtalsbindning där kunden får betala för något den inte valt.

Ofta handlar det om avbeställningsskydd och olika typer av försäkringar som är förbockade under bokningsprocessen, vilket gör att kunden aktivt måste välja bort tillägget för att undvika den extra kostnaden.

Mr Jet har nyligen upphört med förvalda tillägg på sin sajt, men KO väljer ändå att stämma bolaget hos Marknadsdomstolen. Syftet är att få ett domstolsutslag som förbjuder företag på nätet att baka in tillägg i priset.

Stämningen av Mr Jet är en följd av en kontroll som gjordes i 16 EU-länder under hösten 2007, då ett stort antal reseföretag fanns ha förvalda tilläggstjänster i sina bokningar. Merparten av företagen har sedan dess ändrat rutinerna, precis som Mr Jet, men KO vill att Marknadsdomstolen ska sända en tydlig signal att metoden inte är tillåten.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer