Bankomatkvitto från Vancouver

Jag har haft en strulig och märklig dag, som ändå slutade bra, i vackra Vancouver.

 

På väg för att köpa en frukostbagel i förmiddags behövde jag ta ut pengar. Bankomat nummer ett, i huset bredvid hotellet spottade ut kortet med förklaringen transaktionen avbruten. Varför framgick inte. Men lynnighet är ett mer framstående karaktärsdrag för bankomater än meddelsamhet.

 

Jag försökte igen, i automaten bredvid. Samma resultat. Gick vidare utan att vara allt för oroad. American Express fungerar inte alltid i alla automater. Jag föredrar ändå Amex som resekort, eftersom jag inte behöver riskera att bli av med pengar på mitt bankkonto om någon skulle kapa kortuppgifterna.

 

Två kvarter längre ned på Burrard Street hände samma sak – den här gången i en uttagsautomat med Amexlogga. Maskinen var aningen mer vältalig än de andra. Nu fick jag veta att kortet antingen hade gått ut eller inte längre var giltigt. Oklart vilket. Automaten bredvid gav samma besked. Och nästa.

 

Jag gick tillbaka till hotellet och hämtade två andra kort – båda Mastercard. Testade korten i tre olika bankomater. Hela tiden med samma besked. Transaktionen avbruten eller kortet är inte giltigt. Någonstans där började allt kännas riktigt obehagligt. Ensam i en stad långt hemifrån utan pengar och ny flygresa redan imorgon – hur löser man sånt?

 

Vände upp och ner på packningen och lyckades skrapa ihop tio US-dollar. De räckte till lunch på McDonalds och en eftermiddagskaffe – bageln blev jag utan. American Express, om ni läser det här: ni är skyldiga mig en poppy seed bagel med cream cheese. 

 

Resten av dagen vandrade jag i Vancouver. Tänkte ringa Amex så fort Sverige vaknat, klockan 23 lokal tid. 

 

Så vid 17-tiden på Granville Street såg jag en bankomatskylt utanför en liten livsmedelsbutik och bestämde mig för att göra ett sista försök. Varför skulle det funka nu, efter att åtta bankomater spottat ut tre olika kort? Å andra sidan, vad hade jag att förlora?

 

Pengamaskinen var en illa medfaren plåtburk med lösa färgflagor på sidorna och nötta tangenter. Men den skickade ut fina kanadensiska sedlar utan att blinka.

 

Snacka om lättnad!

 

Undrar vad felet var tidigare? Jag har tagit ut pengar i så många länder, utan några problem. Och jag är i Kanada, inte Bangladesh. Dessutom lyckades kanadensarna jag delade köer med få bankomaterna att samarbeta. Bara mina kort ratades. Märkligt.

Kommentarer

kommentarer